Het ontwerpen van een PCB bestaat uit verschillende stappen. Het idee van de opdrachtgever wordt op papier uitgewerkt, hierin worden alle wensen en specialisaties/toepassingsgebieden van de klant opgenomen.

Hierna start de ontwerpfase. In deze fase wordt bepaald welke onderdelen nodig zijn. Eerst wordt een elektronisch schema getekend. Hierin worden de verschillende componenten, zoals weerstanden en micro controllers (chips), schematisch weergegeven. Vervolgens wordt, op basis van dit schema, de PCB-layout ontworpen. De specs van de klant zijn hierbij bepalend. Veelal dient de printplaat een exacte vorm te hebben, zodat deze precies past in het eindproduct. De layout wordt dan ook op ware grootte gemaakt met een grafische weergave(positie) van alle componenten. Deze vormt de basis voor de uiteindelijke assemblage van de printplaat.

Al onze PCB ontwerpen worden in Cadsoft(Eagle) ontworpen. Dit is een moderne omgeving met standaard een zeer uitgebreide componenten bibliotheek. Uiteraard hebben wij, voor speciale onderdelen, inmiddels zelf ook een grote ‘specifieke onderdelen’ bibliotheek gecreëerd. Indien nodig kunnen wij een 3D layout file maken die te gebruiken is in een 3D CAD programma zoals Solidworks. Zo komt u niet voor verrassingen te staan tijdens het ontwerpen van een bijpassende behuizing.

Nadat de PCB-layout klaar is, worden de Gerber bestanden aangemaakt. Dit is een universeel bestandenpakket dat door iedere PCB fabrikant gebruikt kan worden. Pick-and-place files komen eveneens standaard uit ons ontwerppakket. Met deze files kan, op een pick- and-place machine, de PCB automatisch geässembleerd worden. Wij zijn in het bezit van een pick-and-place machine, zodat  we voor u kleine series PCB’s machinaal kunnen assembleren. Dit allemaal met een zeer korte doorlooptijd.

Prototypes worden meestal handmatig opgebouwd. Omdat het vaak om enkele stuks gaat, is dit een kostenbesparende manier.